torstai 27. marraskuuta 2014

Joulun tunnelmaa kodissa ja kaupungissaViime loppuviikosta äiti tuli meille kylään muutamaksi päiväksi. Kävimme sekä kaupungilla joulumarkkinoilla ja pikkuisissa sisustusputiikeissa että Myllyssä jouluostoksilla. Myyjillä kävikin tuuri, sillä upean luminen sää syleili Turkua vain ja ainoastaan tämän viikonlopun yli. Joulumarkkinat ovat itselleni joka joulun alla aivan ehdoton tunnelman lataaja, oli kaupunki mikä hyvänsä. Markkinoilla oli vaikka mitä mukavaa, mutta kaikki kojuostokset tulivat kyllä ihan itselleni! Hupsista. :D

Löysin kasan aivan täydellisesti opiskeluihini ja muutenkin mielenkiintoisia kirjoja suomalaisten muinaisuskosta, vanhoista vainajarituaaleista ja vaikka mistä. Valinta oli äärimmäisen vaikeaa, mutta päädyin lopulta juuri edellämainittuihin aiheisiin. Onpahan joululomalle luettavaa! :) Lisäksi partiolaisten kojulta oli pakko ostaa riisipuuroa - oli muuten parasta syömääni joulupuuroa ikinä - ja perinteinen partiolaisten joulukalenteri. Partion kalentereita on nimittäin tullut itsekin pienenä kaupiteltua paikallisten markettien edessä ja ovelta ovelle aivan jääkalikkana. En erityisemmin ikävöi kyseistä hommaa, vaikka ihana ja salaa vähän nostalginen olo tulikin kalenterin ostamisesta.
Paras löytömme oli täydellinen vahinko: olimme jo lähteneet markkinoilta ja käyneet välissä muualla, kun päätimme takaisin tullessamme vielä poiketa markkinatorin läpi ihan vaan siksi, että meillä oli aikaa ja sää oli hyvä kävelyyn. Oikeastaan äiti ne huomasi: vanhoista aidanseipäistä tehdyt tikkaat - siis täydelliset sisustustikkaat - nojailemassa yhden kojun tolpparakenteisiin! Ja kun sisustusliikkeissä vartavasten sisustustikkaina myytävät aidanseivästikkaat voivat maksaa viisikymppiäkin, nämä maksoivat vain 25 euroa! Myyjä oli pihalla kuin lumiukko, kun hihkuin ja hymyilin, että eiväthän tikkaat maksa mitään ja hoin tehneeni päivän parhaan löydön. Hän oli aivan ällikällä lyöty innostani ja kysäisi vain, että menikö hän piru vie myymään tikkaita aivan alihintaan. :D

Ei siinä muu auttanut kuin napata tikkaat kainaloon ja jatkaa kaupunkikierrosta. Kirjastossa ja Sokoksella tuli parikin ihmistä kyselemään, että mistä olen moisen löydön tehnyt ja paljonko tikkaat maksoivat. Loppupäivän ostokset liittyivätkin sitten tikkaiden koristeluun. Koska meille ei joulukuusta mahdu, tikkaat saavat luvan ajaa sen asian ja ovat nyt kotimme joulutunnelman ytimessä. :)
Koirille ei kuulu mitään ihmeellistä, jos sitä ei lasketa, että minun mittani täyttyi Chhainan päivä päivältä paheneviin sisustustempauksiin, ja siitä hyvästä neiti joutuu nykyään olemaan yksin ollessaan vain makuuhuoneeseen rajatulla alueella. Maanantaina palasimme Chhainan kanssa puolentoista viikon agilitytauolta, joka johtui yksinkertaisesti hirveästä taakasta kouluhommia, ja eilen aloitimme aamun tokotreeneillä kummankin kanssa. Pientä edistymistä on tapahtunut kummallakin saralla, mutta mitään niin merkittävää ei ole tapahtunut, että jaksaisin ja ehtisin erikseen kirjoittaa treeniblogin puolelle. Hoinalle olen yrittänyt soitella paikkaa loppuvuoden tokokokeisiin, mutta koska kaikista on tarjottu vasta tuhannetta varasijaa, seuraava koe menee väkisinkin ensi vuoden puolelle.

Etälauman kuulumisista tiedän puhelujen kautta sen verran, että Nelson ja Fina kävivät toisiinsa Finan juoksun aikana erottelusta huolimatta niin kuumina, että Fina lähti hoitoon koirien stressitasojen tasaannuttamiseksi. Nelson joutui - tai pääsi vihdoin - leikkauspöydälle tällä välin ja samalla reissulla sillä havaittiin perustarkastuksessa vahva sydämen sivuääni. :( Vielä leikkauksen jälkeenkin Fina sai Nepan pään niin pyörälle, että Fina lähti uusintakierrokselle hoitoon. Toissapäivänä parin yhdistämistä saman katon alle kokeiltiin taas, ja nyt kuulemma Nepan välillä innostuessa Fina antaa sille köniin aivan 6-0, eli sen puolelta vaara alkaa olla ohi. :D
Lupasin viime merkinnässä kuvan TV-tasostamme, jahka päällystysprojekti olisi valmis. Tuolta se nyt sitten näyttää, ja olemme kyllä todella tyytyväisiä! Kunpa vain saman voisi tehdä kaikille näille tummille kalusteillemme... Tästä eteenpäin ostan kaikki huonekalut vaaleina! Koko olohuoneen ilme muuttui valoisammaksi, kun auringonsäteitä imevä musta laatikosto katosi.

Muutenkin kodin jouluvalmistelut alkavat olla siivon ylläpitoa (köh köh...) ja leipomuksia vaille valmiit ja lahjatkin ovat paria lukuunottamatta hankittuina. Joulupaketeissa on parasta se, että ennen h-hetkeä niitä voi aina käyttää joulusisustuksessa! :) Siksi olen innokkaasti häärinyt lahjapapereiden kanssa heti, kun jotakin kivaa on löytynyt. Äiti ei voinut kuin naurahtaa vouhotukselleni ja todeta, että joku taitaa olla vähän jouluihminen...8 kommenttia :

 1. Hei! Olen tässä lueskellut blogiasi hetkisen (ja selannut vanhempia postauksia ties minne asti) :) Todella kivaa luettavaa on! Lisäksi olet toiminut jonkinlaisena innoittajana omia koirahaaveitani tässä todeksi rakentaessani :) Vihdoin viikko sitten perjantaina meille muutti pieni bc-neiti :) Haluaisin kuitenkin vielä udella vähän, että miten ehdit touhuta kahden koiran kanssa koulun ja muun elämän välissä? Miten järjestät tekemistä koirille silloin kun on niin kiirettä, ettei oikeasti ehdi mitään erikoisempaa tehdä? Itsellä kaiken järjen mukaan pitäisi olla rutkasti aikaa koiralle (toki minun työpäivät menee koiralla luppoillessa), mutta silti välillä jänskättää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Onnea pennustasi! Kiva kuulla, että vielä näin vuosien jälkeenkin blogiimme löytää täysin uusia lukijoita ja että vielä ilmoittelette itsestänne! ;)

   Meidän syksymme on ollut koirailujen puolesta aika köyhä. Hoinalla on ollut jo monen kuukauden treenitauko kaikesta, Chhaina on päässyt aksailemaan ja pari kertaa ollaan käyty omatoimitokoilemassa sekä heittelemässä Hoinalle frisbeetä viereisellä niityllä. Onnekseni molemmat koirani sietäisivät vaikka täydellistä sohvakoiran elämää, joten ne eivät edes olkia kohauta, vaikka joutuisin koulukiireiden alla perumaan treenejä. Harvoin kuitenkaan sentään niin teen, koska itselleni koiratreenit ovat loistavaa vastapainoa ja se henkireikä opiskelujen välissä. Tänä syksynä treenijärjestelymme ovat muutenkin olleet hullunkuriset, mutta uuden vuoden jälkeen kummallakin koiralla tulee taas olemaan agilityä kerran viikossa ryhmässä ja toivottavasti ainakin kerran viikossa myös omatoimisesti. Lisäksi tokoilla pitäisi ehdottomasti enemmän!

   Itse olen yliopiston suhteen kunnianhimoinen ja haluan oikeasti lukea kaiken materiaalin ajatuksella. Siksi tänä syksynä koirien päälenkki onkin monesti ollut vasta iltamyöhään, usein kasin-ysin mutta joskus myös vasta aamuyhden maissa. Viime viikolla käytiin esimerkiksi 3,5km lenkki vasta puolen yön jälkeen.

   Summa summarum: Yleensä en treeneistä tingi, mutta jos tingin, sitten käyn vähintään yhdellä pidemmällä lenkillä päivässä. Lisäksi meillä on ihan talon vieressä niittyaukea, jolla voin onneksi usein juoksuttaa omiani vapaana, kun muut ihmiset ovat töissä ja itselläni luennot alkavat myöhemmin. Sanoisin, että valitettavasti koirat joutuvat kuitenkin kärsimään opiskeluinnostani, mutten voi niin sanoa, koska ne ovat aivan yhtä hilpeitä ja rentoja kavereita sisällä - pääsivät ne treeneihin tai eivät. Onni on siis joustavat kämppikset! :)

   Jos vaan koiran totuttaa alusta asti tekemättömyyteen, uskon kyllä että kaikki tulee menemään oikein hyvin. Meillä bordercolliet on opetettu pentuna laiskaan ja tylsään kotielämään, ja vasta lähempänä vuoden ikää niiden kanssa on alettu tehdä enemmän ja pidempiä juttuja. Näin löhöilystä on tullut niille normi eikä välttämätön pakko, mutta silti ne osaavat näyttää kaikkensa treeneissäkin. :) Tsemppiä pennun kanssa! Se kasvaa sitten nopeasti! ;)

   Poista
  2. Hei kiitos paljon antoisasta vastauksesta! :) Kyllä sitä koitti silloin ennen pennun löytymistä miettiä miljoona kertaa, että riittääkö sitä noin energiselle rodulle. Mikä muu rotu ei kuitenkaan napannut läheskään sillä volyymillä kuin bc. Ei sitä sitten halunnut ottaa sellaista toiseks hyvä -vaihtoehtoa :D Toiset sanoivat, että koirahan se on vaan sekin, mutta toisille rotu on sellainen "ylikoira". Mutta se on kyllä totta, että paljonhan se on kiinni siitä, mihin koira tottuu :) Eli eiköhän me täällä pärjäillä! Vastauksesi huojensi minua :D Kiitos siitä!

   Poista
  3. Eipä kestä! Kyllä bordercollie on ihan normaali koira. Se pystyy melkein mihin vain, ei se vaadi sitä kaikkea, vaikka niin yleisesti luullaan. Tiedän monia, joilla BC on vain kotikoirana, ja Chhaina tuli vähän sillä mentaliteetilla, että se saa ainakin ensimmäisen vuotensa olla vain kotikoira. No, kyllähän sen kanssa on jo agilityä tehty aika paljon, kun se on sen kanssa niin hauskaa, mutta esimerkiksi kaikki systemaattinen tekniikkatreeni odottaa vielä tulevaisuudessa. Hömpöttelytreenailu on itselleni ihan uutta, ja se on tuonut ihan eri näkökulman harrastamiseen. :) Etenkin, kun Hoinasta tuli totinen ylisuorittaja, olen alkanut panostaa siihen, että koira saisi hullutellakin! :) Samalla on oppinut itse vähemmän niuhoksi ja harrastamisesta on tullut hauskempaa!

   Poista
 2. Vielä vähän hiillostan sinua ;D Sanoit, että tiedät monia, joilla on bc vain kotikoirana. Millaista elämää tämä käytännössä näissä tapauksissa tarkoittaa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä heidän päivärutiinejaan, mutta tiedän, ettei koirien kanssa harrasteta mitään erityistä lajia vaan ihan peruslenkkejä vaan.

   Itse asiassa ainoa, josta osaan sanoa on meidän Hoina, joka on elänyt samankaltaista vain lenkit -elämää nyt puolisen vuotta, kun luovuin syksyksi treenipaikasta enkä ole sen kanssa vain tehnyt mitään, ja se on ollut itseasiassa rauhallisempi ja reaktioherkempi arjessakin kuin se on yleensä harrastuskaudella. Mutta Hoi nyt onkin sellainen, jolla menee joskus harkoissa yli tai treenit ainakin nostattavat sen adrenaliinit sellaisille tasoille, että sitten se on herkempi häiriöille ja ärsykkeille arjessakin. Nyt pitkän tauon aikana siitä on tullut tosi leppoisa, huomattavasti enemmän sylissä viihtyvä ja oikeastaan kaikin puolin mukavampi koira persoonana, kun sen kierroksia ei aika ajoin nosteta sfääreihin. Mielenkiintoista nähdä, muuttuuko tämä taas nyt, kun treenit taas alkavat ensi viikolla! Hoinalla tosiaan ainakin kotielämä on ollut vallan hauskaa ja sen kanssa on ollut mukava tehdä pidempiäkin lenkkejä (lenkit ovat tauon aikana pidentyneet), kun se on vähemmän reaktioherkkä.

   Poista
  2. Lisään vielä, että harkitsin siis jo lähestulkoon agilityn lopettamista sen kanssa, koska niin ikävä kuin onkin niin sanoa, olen tuntenut olevani parempi omistaja ja Hoinan olevan monta kertaa ihanampi koira nyt pitkällä treenittömällä ajalla. Koskaan ennen ei ole moista taukoa tullut pidettyä, mutta nyt kiireessä kun niin on käynyt, koira ei mm. säpsähtele asioita niin paljon tai paineistu mun vaatimuksista. Tämä nyt ei tietenkään ole normaali tilanne vaan pätee ainoastaan Hoinaan, jolla on ollut paineistumisongelmaa ja tiettyjä pelkoja ulkomaailmassa. Mutta innokkaana agiharrastajana voin kyllä sanoa aivan käsi sydämellä, että Hoina olisi varmasti onnellisempi pelkkänä kotikoirana, jolle heitellään frisbeetä omassa pihassa ja jota käytetään vaan pitkillä vapaalenkeillä - ja sellainen syksy sillä on juuri ollut. Siksi tuleva kevät näyttää, onko meillä agissa mitään toivoa vai jatketaanko vain pellolla frisbeellä hömpöttelyä ja lenkkejä sen kanssa. :)

   Poista