keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Kevään ensimmäinen patikkaMeillä on avomiehen kanssa valtava vaelluskuume. Olemme päättäneet tehdä tänä kesänä ainakin yhden pidemmän metsäretken Hoinan, teltan ja retkikeittimen kera, muistella partiotaitoja ja harjoitella, jotta voimme lähteä parin vuoden päästä Haltille. Kesäreissun ajankohta tai paikka ei kuitenkaan ole vielä selvillä, joten lievitimme kuumetta näin ensihätään reilun 10 kilometrin patikalla, Ruotsinpyhtään Kukuljärven reitillä. Itse lenkki on vain reilun kahdeksan kilometrin pituinen, mutta poikkesimme siltä katsomaan luolaa, jossa on muinoin asunut ihmisiä.
Itse olin kiertänyt Kukuljärven kerran aikaisemmin, ehkä nelisen vuotta sitten syksyllä äidin, isän, Rillan ja pikku cavalierien kanssa. Luolalle emme kuitenkaan silloin poikenneet. Maasto on reitillä paikoin aika haastavaa, minkä vuoksi kilometreihin uppoaa huomattavasti normaalia enemmän aikaa. Parissa kohdassa pääsi kokeilemaan pientä kalliokiipeilyäkin käyden avulla! :)
Reitin varrella on myös laavu, ja sieltä löytyikin ruokapurkkien etiketeistä päätellen virolaisen pilkkijäkaksikon varusteet. Järvi oli porattu täyteen reikiä, ja miehet näyttivät nauttivan kauniista kevätpäivästä täysin rinnoin. Itse en kyllä olisi enää jäille uskaltanut...

Lisäksi laavulla olisi tietysti ollut mahdollisuus paistaa itselleen pientä evästystä, ja nauroimme miehen kanssa, että kerta toisensa jälkeen nurisemme grillipaikalla unohtaneemme taas ottaa edes soijanakkeja mukaan. Ehkä vihdoin ensi kerralla? Kaakaota meillä kyllä oli termoksessa sekä tietysti vettä ja pikkunaposteltavaa.
Koska reitillä oli tietysti koiran vapaana pitäminen kiellettyä, Hoina sai tepastella menemään canicross-vehkeissä. Mutta miksi ihmeessä en ollut keksinyt moista aikaisemmin? Varusteet minulla on ollut jo vuosikausia, mutta en ole tullut aikaisemmin ajatelleeksi pukea niitä päälleni vaellukselle, vaan kärvistellyt ja päästellyt ärräpäitä, kun koira vetää ja käsiin sattuu. Tosin liukkailla ja jyrkillä kallio-osuuksilla Hoina oli tällä reissulla pakko päästää hetkeksi irti, tai muuten olisi voinut tulla ruumiita. Pari kertaa taisin mennäkin mukkelismakkelis, kun koira nykäisi juuri tapaillessani seuraavaa askelta pahassa paikassa. :D

Luolaa etsiessämme eksyimme hieman polulta, kun yhtä tiukkaa käännöstä ei ollut merkitty juuri mitenkään, mutta löysimme oikean paikan sitten vihdoin - kiitos sinne piilotetun geokätkön, jota oli helppo lähestyä navigaattorilla. Navigaattori vaan ei näyttänyt korkeuseroja, ja niin ukkeli laitteineen opasti meidät suoraviivaisesti luolan yläpuolelle niin, että kiipesimme 20-30 metriä kallioseinämää ylös vain havaitaksemme, että luola oli kallion toisella puolella - ja tietysti siellä alhaalla!


 


Odotin jotakin säälittävää kallionkoloa, mutta yllätyin suuresti, kun pienen pieneen koloon itsemme ängettyämme päädyimmekin ihan kunnon kokoiseen kiviluolaan, jossa kädet eivät paikoin yltäneet lähellekään kattoa. Ulkopuolelta ei olisi voinut aavistaakaan, millainen huoneisto kiviröykkiön sisään piiloutuikaan. Ihan vaikuttava geokätköpaikka!
Jos jollakulla on hyviä vinkkejä vajaan viikon vaellusreiteistä - ja reitittömätkin kelpaavat, kunhan kartta löytyy - niitä saa ilomielin kertoa kommenteissa! Myös pienemmät, noin 20 kilometrin viikonloppureitit kiinnostavat Turun tai Uusimaan alueella. Suomessa on niin paljon upeita paikkoja, joissa lomailu on aivan ilmaista, että valinnan vaikeus on päässyt yllättämään. :)

4 kommenttia :

 1. Hirmu kivan näköinen reitti päivätassutteluun! Jos suuntaan koirien kera Turkuun opiskelemaan niin täytyy ehdottomasti käydä tsekkaamassa tuo(kin) syksyllä! :) Mullakin on suunnitteilla pidempi reissu, pohjoisemmaksi, mutta se saa odottaa vielä ainakin vuoden että kakara kasvaa aikuiseksi ensin ja pääsee mukaan.

  VastaaPoista
 2. Tuo on ihan mukava reitti, joskaan se ei ole Turkua lähimainkaan vaan etelämmässä, kotikaupungissani Loviisassa. Googlaa Kukuljärven reitti, Ruotsinpyhtää! :) Kyllä sinne tosin ehtii kokopäiväreissulle sieltä teiltäkin päin, jos vain jaksaa ajaa!

  VastaaPoista
 3. Meillä on ollut suunnitelmissa käydä kiertämässä Vaskijärven reitti (19km) Kuhankuonolla, mutta vielä ei oo löytynyt sopivaa ajankohtaa. En tiedä millasessa maastossa toi loppuen lopuksi kiertää, mutta kokeilemalla selviää. :)
  Syksyllä käytiin kävelemässä Pukkipalon reitti (9km) ja se oli kiva, mutta sää ei ihan suosinut. :)
  http://www.kuhankuono.fi/fi/reitit-ja-opasteet/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos loistavasta vinkistä! Me olemme käyneet Kuhankuonolla jo Savojärven reitin, mutten ollenkaan muistanut, että siellä on noita pidempiäkin. Tuo Vaskijärven reittihän olisi loistava viikonloppupatikka! Täytyykin käydä lueskelemassa, miten siellä saa telttailla. :) Suurkiitos!

   Poista